niedziela, 5 maja 2019

Żywność probiotyczna - sfermentowane produkty mleczne.

Podstawą zdrowia człowieka jest sprawnie działający układ pokarmowy, który odpowiada zarówno za dostarczenie komórkom organizmu składników odżywczych jak i oczyszczanie z toksyn i szlamów.

Bakterie probiotyczne znajdujące się w układzie pokarmowym:

- wspomagają procesy trawienne,
- zapobiegają rozrostowi chorobotwórczej flory bakteryjnej,

- nie dopuszczają do rozwoju stanów zapalnych i chorobowych,
- produkują niezbędne dla organizmu składniki, takie jak witaminy grupy B.

Wspomagać naszą naturalną florę bakteryjną i funkcje jelit może żywność, która zawiera bakterii probiotyczne.

Jednymi z najbardziej popularnymi produktami, zawierającymi te dobroczynne bakterie są sfermentowana produkty mleczne: kefir, maślanka, jogurt naturalny, zsiadłe mleko.
Są to produkty, które powstają po przez proces fermentacji mleka kozy, krowy lub mleka owczego. W procesie takiej fermentacji cukry zawarte w mleku, w tym laktoza, zostają przekształcone w kwas mlekowy. 

Można kupić gotowy produkt ze sprawdzonego źródła. 
Warto wtedy zwrócić uwagę na informację podaną na opakowaniu, dotyczącą zawartości kultur bakterii probiotycznych. 

Istnieje także kilka sposobów produkcji własnych napojów probiotycznych na bazie mleka. 
W tej sytuacji możemy mieć 100% pewność, że nasz napój prozdrowotny nie będzie zawierać żadnych konserwantów, zagęstników, ulepszaczy smaku i innych substancji chemicznych. 

Jak wyprodukować kefir i jogurt w warunkach domowych: 

      a)   z wykorzystaniem ziaren kefirowych, inaczej zwanych grzybków kefirowych lub grzybka tybetańskiego;
      b)   z wykorzystaniem kultur bakterii probiotycznych w postaci sypkiej, tak zwane „zakwaski”;
      c)   zaszczepić porcję mleka posiadanym lub kupionym żywym kefirem/jogurtem.


Ziarna kefirowe – grzybki kefirowe (grzybki tybetańskie).

Ziarna kefiru są żywymi aktywnymi kulturami drożdży i bakterii żyjącymi w symbiozie. Bakterie te przeprowadzają proces fermentacji mlekowej przekształcając cukry, w tym laktozę w kwas mlekowy.



Składniki:
2 łyżki ziaren kefirowych;
500 ml mleka krowiego lub koziego (nie UHT);
szklany słój.

Sposób przygotowania:
     1.   Do szklanego słoika wlewamy mleko i dodajemy ziarna kefirowe, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
     2.   Słoik z góry przykrywamy gazą i zostawiamy na 24-48 godzin w ciepłym miejscu, np.: na blacie kuchennym.
     3.   Po tym czasie przecedzamy kefir przez sito i mamy gotowy napój.
     4.   Ziarna kefirowe, które zostaną na sicie, wkładamy do świeżego mleka w celu przygotowania kolejnej porcji wspaniałego zdrowego kefiru domowego.

Zakwaska do jogurtu lub kefiru.

Zakwaska jest dostępna w sklepach z żywnością naturalną lub można ją nabyć w internecie. Są to żywe kultury bakterii kwasu mlekowego w formie sypkiej.
Zwykle na opakowaniu jest dokładna instrukcja przygotowania napoju z uwzględnieniem ilości mleka w stosunku do ilości zawartych bakterii.

Sposób przygotowania:
    1.   Proszek (bakterie probiotyczne) dokładnie wymieszać w niedużą ilością mleka temperatury pokojowej, by nie zostały grudki.
    2.   Przygotować 1 lub 2 litry mleka. W przypadku wykorzystywania mleka prosto od krowy należy je zagotować i schłodzić do temperatury 37-40 stopni C. Taka temperatura jest idealna do namnażania się kultur bakterii.
    3.   W przypadku mleka pasteryzowanego nie ma potrzeby gotowania. Aby uzyskać wymaganą temperaturą 37-40°, należy 1 litr mleka zagotować, drugi schłodzić w lodówce. Następnie zmieszać mleko ciepłe z zimnym.  
    4.   Do ciepłego mleka dodać przygotowaną mieszankę bakterii probiotycznych z mlekiem i dokładnie wymieszać.
    5.   Pozostawić przez 8-10 godzin w bardzo ciepłym miejscu:
- owinąć kołdrą szczelnie zamknięty ciepły garnek, w którym było gotowane mleko, zostawiając ją w miejscu bez przeciągów;
- w piekarniku przy temperaturze około 40°;
- w termosie.
    6.   Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. 

Fermentowane produkty z mleka roślinnego.

Zakwaska do kefiru oraz ziarna kefirowe umożliwiają również ukwaszanie mlek roślinnych, uzyskując fermentowane napoje roślinne, jako wspaniałą alternatywę do produktów mlecznych.
Najczęściej wykorzystywane są mleka owsiane, kokosowe, jaglane, migdałowe, sojowe.

Jogurt kokosowy.

Składniki:

1 litr mleka kokosowego,
1 opakowanie kultury bakterii (do kupienia w sklepie internetowym),
2 łyżeczki pektyny cytrusowo-jabłkowej aminowanej,
3 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

     1.   Proszek (bakterie probiotyczne) dokładnie wymieszać w niedużą ilością mleka temperatury pokojowej, by nie zostały grudki.
     2.   1 lub 2 litry mleka kokosowego wymieszać dokładnie z pektyną i cukrem. Podgrzewać, ciągle mieszają aż do zagęszczenia.
     3.    Ostudzić do temperatury 37-40°.
     4.   Do ciepłego mleka dodać wcześniej przygotowaną mieszankę bakterii probiotycznych z mlekiem i dokładnie wymieszać.
     5.   Pozostawić przez 8-10 godzin w bardzo ciepłym miejscu:
- owinąć kołdrą szczelnie zamknięty ciepły garnek, w którym było gotowane mleko, zostawiając ją w miejscu bez przeciągów;
- w piekarniku przy temperaturze około 40°;
- w termosie.
     6.   Po tym czasie pojemnik z jogurtem wstawić do lodówki.

Roślinny kefir sojowy

Składniki:

2-3 łyżki ziaren kefirowych;
500 ml mleka sojowego;
2-3 płaskie łyżki mleka sojowego w proszku;
1-2 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

    1.   Wymieszać mleko sojowe z mlekiem sojowym w proszku i cukrem.
    2.   Do szklanego słoika wlać uzyskaną mieszankę i dodać ziarna kefirowe, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
    3.   Słoik z góry przykryć gazą i zostawić na 24-48 godzin w ciepłym miejscu, np.: na blacie kuchennym.
    4.   Po tym czasie przecedzić kefir przez sito i mamy gotowy napój.
    5.   Ziarna kefirowe, które zostaną na sicie, włożyć do świeżego mleka sojowego w celu przygotowania kolejnej porcji wspaniałego roślinnego kefiru.



Oprócz sfermentowanych produktów mlecznych jest wiele innych, zawierających bakterie proiotyczne i bardzo korzystnie wpływających na funkcję organizmu.
Więcej o tych produktach możesz zobaczyć na wideo - Jedzenie i napoje probiotyczne.




Czytaj inne wpisy na blogu:

Kombucza - naturalny probiotyk.

Dlaczego kobiety z wiekiem zaczynają przybierać na wadzę? 

Diagnostyka z języka.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz