Podstawą zdrowia człowieka jest sprawnie działający układ
pokarmowy, który odpowiada zarówno za dostarczenie komórkom organizmu
składników odżywczych jak i oczyszczanie z toksyn i szlamów.
Bakterie probiotyczne znajdujące się w układzie pokarmowym:
- wspomagają procesy trawienne,
- zapobiegają rozrostowi chorobotwórczej flory bakteryjnej,
- nie dopuszczają do rozwoju stanów zapalnych i chorobowych,
- produkują niezbędne dla organizmu składniki, takie jak
witaminy grupy B.
Wspomagać naszą naturalną florę bakteryjną i funkcje jelit
może żywność, która zawiera bakterii probiotyczne.
Jednymi z najbardziej popularnymi produktami, zawierającymi te
dobroczynne bakterie są sfermentowana produkty mleczne: kefir, maślanka, jogurt
naturalny, zsiadłe mleko.
Są to produkty, które powstają po przez proces fermentacji
mleka kozy, krowy lub mleka owczego. W procesie takiej fermentacji cukry
zawarte w mleku, w tym laktoza, zostają przekształcone w kwas mlekowy.
Można kupić gotowy produkt ze sprawdzonego źródła.
Warto
wtedy zwrócić uwagę na informację podaną na opakowaniu, dotyczącą zawartości
kultur bakterii probiotycznych.
Istnieje także kilka sposobów produkcji własnych napojów
probiotycznych na bazie mleka.
W tej sytuacji możemy mieć 100% pewność, że nasz
napój prozdrowotny nie będzie zawierać żadnych konserwantów, zagęstników,
ulepszaczy smaku i innych substancji chemicznych.
Jak wyprodukować kefir i jogurt w warunkach domowych:
a)
z wykorzystaniem ziaren kefirowych, inaczej
zwanych grzybków kefirowych lub grzybka tybetańskiego;
b)
z wykorzystaniem kultur bakterii probiotycznych
w postaci sypkiej, tak zwane „zakwaski”;
c)
zaszczepić porcję mleka posiadanym lub kupionym
żywym kefirem/jogurtem.
Ziarna kefirowe – grzybki kefirowe (grzybki tybetańskie).
Ziarna kefiru są żywymi aktywnymi kulturami drożdży i
bakterii żyjącymi w symbiozie. Bakterie te przeprowadzają proces fermentacji
mlekowej przekształcając cukry, w tym laktozę w kwas mlekowy.
2 łyżki ziaren kefirowych;
500 ml mleka krowiego lub koziego (nie UHT);
szklany słój.
Sposób przygotowania:
1.
Do szklanego słoika wlewamy mleko i dodajemy
ziarna kefirowe, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
2.
Słoik z góry przykrywamy gazą i zostawiamy na
24-48 godzin w ciepłym miejscu, np.: na blacie kuchennym.
3.
Po tym czasie przecedzamy kefir przez sito i
mamy gotowy napój.
4.
Ziarna kefirowe, które zostaną na sicie,
wkładamy do świeżego mleka w celu przygotowania kolejnej porcji wspaniałego
zdrowego kefiru domowego.
Zakwaska do jogurtu lub kefiru.

Zwykle na opakowaniu jest dokładna instrukcja przygotowania
napoju z uwzględnieniem ilości mleka w stosunku do ilości zawartych bakterii.
Sposób przygotowania:
1.
Proszek (bakterie probiotyczne) dokładnie
wymieszać w niedużą ilością mleka temperatury pokojowej, by nie zostały grudki.
2.
Przygotować 1 lub 2 litry mleka. W przypadku wykorzystywania
mleka prosto od krowy należy je zagotować i schłodzić do temperatury 37-40
stopni C. Taka temperatura jest idealna do namnażania się kultur bakterii.
3.
W przypadku mleka pasteryzowanego nie ma
potrzeby gotowania. Aby uzyskać wymaganą temperaturą 37-40°, należy 1 litr
mleka zagotować, drugi schłodzić w lodówce. Następnie zmieszać mleko ciepłe z
zimnym.
4.
Do ciepłego mleka dodać przygotowaną mieszankę
bakterii probiotycznych z mlekiem i dokładnie wymieszać.
5.
Pozostawić przez 8-10 godzin w bardzo ciepłym
miejscu:
- owinąć kołdrą szczelnie zamknięty ciepły
garnek, w którym było gotowane mleko, zostawiając ją w miejscu bez przeciągów;
- w piekarniku przy temperaturze około 40°;
- w termosie.
6.
Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję.
Fermentowane produkty z mleka roślinnego.
Zakwaska do kefiru oraz ziarna kefirowe umożliwiają również
ukwaszanie mlek roślinnych, uzyskując fermentowane napoje roślinne, jako
wspaniałą alternatywę do produktów mlecznych.
Najczęściej wykorzystywane są mleka owsiane, kokosowe,
jaglane, migdałowe, sojowe.
Jogurt kokosowy.
1 litr mleka kokosowego,
1 opakowanie kultury bakterii (do kupienia w sklepie
internetowym),
2 łyżeczki pektyny cytrusowo-jabłkowej aminowanej,
3 łyżki cukru.
Sposób przygotowania:
1.
Proszek (bakterie probiotyczne) dokładnie
wymieszać w niedużą ilością mleka temperatury pokojowej, by nie zostały grudki.
2.
1 lub 2 litry mleka kokosowego wymieszać dokładnie
z pektyną i cukrem. Podgrzewać, ciągle mieszają aż do zagęszczenia.
3. Ostudzić do temperatury 37-40°.
4.
Do ciepłego mleka dodać wcześniej przygotowaną
mieszankę bakterii probiotycznych z mlekiem i dokładnie wymieszać.
5.
Pozostawić przez 8-10 godzin w bardzo ciepłym
miejscu:
- owinąć kołdrą szczelnie zamknięty ciepły
garnek, w którym było gotowane mleko, zostawiając ją w miejscu bez przeciągów;
- w piekarniku przy temperaturze około 40°;
- w termosie.
6.
Po tym czasie pojemnik z jogurtem wstawić do
lodówki.
Roślinny kefir sojowy
2-3 łyżki ziaren kefirowych;
500 ml mleka sojowego;
2-3 płaskie łyżki mleka sojowego w proszku;
1-2 łyżki cukru.
Sposób przygotowania:
1.
Wymieszać mleko sojowe z mlekiem sojowym w
proszku i cukrem.
2.
Do szklanego słoika wlać uzyskaną mieszankę i
dodać ziarna kefirowe, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
3.
Słoik z góry przykryć gazą i zostawić na 24-48
godzin w ciepłym miejscu, np.: na blacie kuchennym.
4.
Po tym czasie przecedzić kefir przez sito i mamy
gotowy napój.
5.
Ziarna kefirowe, które zostaną na sicie, włożyć
do świeżego mleka sojowego w celu przygotowania kolejnej porcji wspaniałego
roślinnego kefiru.
Oprócz sfermentowanych produktów mlecznych jest wiele
innych, zawierających bakterie proiotyczne i bardzo korzystnie wpływających na
funkcję organizmu.
Więcej o tych produktach możesz zobaczyć na wideo - Jedzenie i napoje probiotyczne.
Czytaj inne wpisy na blogu:
Ja kiedyś miewałem problemy z trawieniem i ogólnie problemy żołądkowo-jelitowe. Odkąd zmieniłem swoją dietę wszystko to ustało. Przyznam, że uwielbiam jogurt kokosowy. Cieszę się, że jest on tak zdrowy. Super wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń