Kwas, to tradycyjny słowiański napój fermentowany
w wieloletnią tradycją.
Powstaje na bazie słodu jęczmiennego lub
żytniego, czasami z dodatkiem ziół leczniczych, miodu, owoców i jagód.
Swoim wyglądem może przypominać piwo.
Też jest lekko gazowany i może być ciemny lub jasny w zależności od składników
z których zostało przygotowane.
Prawdziwy domowy kwas jest bardzo
orzeźwiającym napojem o przyjemnym smaku.
Lecz ceniony jest nie tyle za smak,
ile za wspaniałe prozdrowotne działanie na nasz organizm.
Najbardziej wartościowym oczywiście jest
napój wyprodukowany w warunkach domowych bez dodatku chemii, różnego rodzaju
ulepszaczy smaku, sztucznych barwników, konserwantów itd.
Korzyści z picia kwasu.
Zawiera ogrom składników odżywczych:
drożdże, aminokwasy, węglowodany, witaminy (C, B i E), minerały ( magnez,
fosfor, potas), kwas mlekowy i octowy itp.
W medycynie ludowej w Ukrainie kwas
chlebowy poleca się przy wielu dolegliwościach.
Szczególnie jest wskazany
osobom z niedokwasotą żołądka, przy problemach z układem krążenia oraz
osłabionym układem immunologicznym.
Kwas wspomaga trawienie, hamuje rozwój
patogennej flory bakteryjnej i przyspiesza przemianę materii.
Dodaje sił witalnych, uspokaja układ
nerwowy, podnosi wydajność organizmu.
Gasi pragnienie.
Poprawia wygląd skóry.
Można by jeszcze wiele jego korzyści wymieniać,
ale myślę że już was przekonałam, że warto ten napój pić.
Przeciwwskazania.
Nie zważając na wspaniały skład tego napoju ma on kilka przeciwwskazań.
Zawiera nie dużą
ilość alkoholu. Zawartość alkoholu etylowego może wynosić od o,5 do 1,2%. Dlatego
nie jest wskazany dla kobiet w ciąży, matek karmiących i małych dzieci.
Nie poleca się
osobom z zapaleniem śluzówki żołądka, chorobą wrzodową, marskością wątroby i
nadciśnieniem złośliwym.
Jak przygotować kwas chlebowy w domu?
Jest dwa podstawowe sposoby: na zakwasie
oraz za pomocą drożdży.
Tradycyjny kwas chlebowy na drożdżach z cytryną.
0,5 kg chleba żytniego na zakwasie,
5 litrów wody,
250g cukru,
sok z 1 cytryny,
skórka z 1 cytryny (opcjonalnie),
1 łyżeczka drożdży piwnych górnej
fermentacji (drożdże te fermentują przy temperaturze 16-32°)
rodzynki opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
1. Chleb pokroić i podpiec w piekarniku do
złocistego koloru.
Z chleba żytniego będziemy mieli ciemny kwas. Jeśli
wykorzystamy chleb pszenny, to kwas będzie jasny i będzie miał inny smak.
2. 4 litry wody zagotować i wrzucić do niej
chleb. Zamieszać i odstawić na 24 godziny w ciepłe miejsce.
3. Następnie przecedzić przez gęste sito
lub gazę.
Chleb odcisnąć (nie będzie już nam potrzebny w tym przepisie). Ale
nie wyrzucajcie chleb, bo można go wykorzystać jako zakwas do przygotowania
kolejnej porcji kwasu. Szczegóły przeczytacie trochę dalej w tym artykule.
4. W osobnym pojemniku rozpuścić drożdże w
niedużej ilości wody, temperatura wody według wskazówek na opakowaniu drożdży.
Dodać
1-2 łyżki cukru i pozostawić na 20minut, aż drożdże ożyją, a następnie dodać do
wody po chlebie.
5. Pozostały cukier rozpuścić w 1 litrze
gorącej przegotowanej wody i też wlać do wody po chlebie.
6. Dorzucić pozostałe składniki: sok z
cytryny, skórki z cytryny i rodzynki. Odstawić na 12-24 godziny, przykrywając
gazą.
Rodzynki powodują, że smak jest bardzie
wyrazisty, a napój bardziej gazowany. Można je dodawać później, już do butelek.
Ale jeśli chcecie uzyskać bardziej gazowany kwas, to lepiej teraz, by wzmocniły
proces fermentacji.
7. Po 24 godzinach przecedzić napój przez gęste
sito lub gazę i rozlać do plastikowych butelek do ¾ objętości. Wycisnąć zbędne
powietrze i mocno zakręcić.
Przechowywać w ciepłym pomieszczeniu lub
w lodówce w zależności od rodzaju wykorzystanych drożdży, uwzględniając
temperaturę ich fermentacji. Np. przy wykorzystaniu drożdży piwnych górnej
fermentacji, trzymamy w temperaturze pokoju.
8. Po 2-3 dniach kwas jest gotowy do spożywania.
Najlepiej smakuje schłodzony, dlatego kwas lepiej przechowywać w lodówce.
Warto pamiętać, że im dłużej
przechowujemy kwas tym bardziej kwaśny się staje, ze względu na to, że drożdży
przerabiają resztki cukry.
Kwas lepiej robić w okresie letnim z
kilku powodów:
- najlepiej fermentuje w wysokiej
temperaturze;
- gasi pragnienie w upalne dni;
- wspomaga trawienie i pasuje do potraw
grillowych;
- można go wykorzystać do robienia
chłodników, które jemy w lecie.
Zachęcam was do robienia i spożywania
zdrowych probiotycznych napojów, takich jak kwas lub innych opisanych w
poradniku "Jedzenie i napoje probiotyczne"
Kwas bez drożdży na zakwasie.
2 szklanki przygotowanej wody
temperatury pokoju;
1-2 kromki żytniego chleb;
1 łyżka cukru.
Wszystkie składniki wymieszać w szklanym
słoiku, przykryć gazą i zostawić w ciepłym miejscu na 1-2 doby do kiszenia.
Cały proces przygotowania kwasu jest
taki sam jak w opisie wyżej, tylko zamiast drożdży dodajemy zakwas.
Jako zakwaskę do kwasu można wykorzystać
część chleba (1 szklankę), który zostanie po przygotowaniu kwasu na drożdżach.
Kwas jagodowy.
Dowolne jagody: maliny, czarną
porzeczkę, jeżyny, jagodę kamczacką – 1
kg;
Woda 4 litry;
500 – 600gr cukru.
Sposób przygotowania:
1. Zdrowe umyte jagody rozgnieść.
2. Zalać
słodkim lekko ciepłym syropem, przygotowanym z wody i cukru.
3. Dobrze wymieszać, nakryć
gazą i pozostawić w ciepłym miejscu na 1 dobę.
4. Następnie przecedzić i rozlać do
butelek. Do każdej butelki dodać po kilka rodzynek.
5. Trzymać w lodówce przez 7-14 dni. Pić
schłodzonym.
Kwas z miętą.
Do gotowego kwasu wrzucić miętę (20gr na 3 litry) i 2 stołowe łyżki
miodu.
Po kilku godzinach przecedzić i można podawać do stołu.
Miętowy kwas wycisza układ nerwowy i
pomaga w zasypianiu.
Kilka ogólnych wskazówek.
1. Do przygotowania kwasu zawsze
wykorzystujcie wodę przegotowaną.
2. Rozlewać można do butelek plastikowych
lub po szampanie, pod warunkiem, że mocno zakręcimy lub zakorkujemy butelki.
3. Przechowywać w chłodnym mieście.
4. Jeśli kwas jest zbyt kwaśny, można dodać
miód.
5. Przy przygotowaniu kwasu jagodowego
wykorzystywać tylko zdrowe jagody bez pleśni.
Smacznego!!!
Czytaj inne wpisy na blogu:
Do tej pory nie miałam pojęcia, że kwas chlebowy ma tak dużo prozdrowotnych właściwości! Sama staram się bardzo dbać o swoje zdrowie i prowadzę przez to sportowy tryb życia. Jeśli faktycznie podnosi on wydajność organizmu, a także dodaje sił witalnych, to z pewnością dobrze sprawdzi się wśród takich osób, jak ja, czyli dużo trenujących. Z chęcią go dodam do swojej diety. :)
OdpowiedzUsuń