
Kimchi zawiera dobroczynne probiotyczne bakterie
Lactobacillus – należące do grupy bakterii kwasu mlekowego.
Hamują one rozwój
bakterii chorobotwórczych, poprawiają trawienie, zwiększają odporność na
infekcje i wzmacniają organizm.
Zawierają także mnóstwo witamin, takich jak A,
C i grupy B.
Koreańskie kimchi jest uznawane za jedno z najzdrowszych dań
świata.
1000 letnia tradycja jego przygotowania została wpisana na
Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.
Dlatego warto nauczyć go przyrządzać i
wprowadzić do swojego jadłospisu.
Oczywiście w naszej słowiańskiej tradycji przygotowania jedzenia probiotycznego jest wiele fajnych dań. Możesz sobie przypomnieć oglądając nagranie - Jedzenie i napoje probiotyczne.
Ale warto urozmaicić, tym bardziej, że jest to bardzo smaczne danie, które łączy w sobie kwaśne, pikantne i słone smaki.
Oczywiście w naszej słowiańskiej tradycji przygotowania jedzenia probiotycznego jest wiele fajnych dań. Możesz sobie przypomnieć oglądając nagranie - Jedzenie i napoje probiotyczne.
Ale warto urozmaicić, tym bardziej, że jest to bardzo smaczne danie, które łączy w sobie kwaśne, pikantne i słone smaki.
Istnieje ponad 300 przepisów kimchi w zależności od tego
jaki rodzaj kapusty, jakie dodatkowe warzywa i jakie przyprawy są wykorzystywane.
Kimchi może być spożywana jako przystawka, żupa, dodatek do
dania głównego, do ryżu oraz podawana jako pizza czy leczo warzywne.
W tym artykule przedstawię dość prosty przepis na bardzo
smaczne kimchi.
Składniki:
marchewka - 3 sztuk,
por - 1 sztuka,
cebula dymka - 2 sztuk,
czosnek - 2 główki,
imbir starty – 4 łyżki,
papryka słodka - 4 łyżki.
papryka ostra - 2 łyżki,
mąka ryżowa -2 łyżki,
woda – 1,5 szklanki,
sos sojowy lub rybny - 0,5 szklanki,
1 szklanka soli morskiej,
1/4 szklanki cukru,
1,5 szklanki wody.
Sposób przygotowania:
1.
Solenie kapusty.
Pokrój kapustę wzdłuż na ćwiartki, a następnie każdą
ćwiartkę na mniejsze kawałki, długością około 5 cm. Dobrze umyj i odsącz z
wody.
Umytą kapustę posól 1 szklanką soli morskiej, dobrze
wymieszaj i zostaw na 2-3 godziny.
Co pół godziny przewracaj (mieszaj) kapustę,
dając dostęp powietrzu.
Po tym czasie kapustę opłucz z soli i odsącz.
2.
Przygotowanie pozostałych warzyw.
Cebulkę dymkę drobno posiekaj.
Pora pokrój pod skosem.
Marchewkę i jabłka potnij na długie cienkie paseczki.
Imbir zetrzyj na tarce.
Czosnek rozgnieć.
3. Gotowanie sosu.
Ugotuj kleik z 1,5 szklanki wody i 2 łyżek mąki ryżowej. Po
zgęstnięciu dodaj ¼ szklanki cukru i pogotuj jeszcze parę minut.
Do wystudzonego kleiku dodaj paprykę i pozostałe przyprawy
(czosnek, imbir, sos sojowy), dokładnie mieszając.
4. Połączenie składników.
Do sosu najpierw dodaj wszystkie warzywa oprócz kapusty i
dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj kapustę i wymieszaj jeszcze raz.
Najlepiej mieszać wszystko ręką, ale nie zapomnij włożyć
gumowych rękawiczek.
5. Przechowanie.
Rozłóż kimchi do słoików i zostaw na 2 dni w temperaturze
pokojowej, po czym wstaw do lodówki. Można jeść już po 7 dniach.
Można przechowywać w lodówce i spożywać nawet cały rok.
Im
dłużej przechowujemy tym bardziej jest dojrzałe i kwaśne.
Smacznego!!!
Uwaga! Mimo licznych właściwości zdrowotnych, ze względu na
zawartość ostrej papryki chili i imbiru, kimchi nie powinny spożywać osoby z
chorobą wrzodową, refluksem oraz zespołem jelita drażliwego.
Zobacz też krótką instrukcję na wideo - Najzdrowsze danie świata - Kimchi
Czytaj także:
Uwielbiam koreańską kuchnię, od zawsze lubiłam jadać w takich restauracjach. Odkąd mam nową kuchnię to lubię również przyrządzać tego typu potrawy w domu. Do tego dzięki nowej zmywarce do zabudowy nie muszę się dłużej martwić o bałagan i niepozmywane naczynia.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuń