wtorek, 6 września 2016

Zielenina na twoim talerzu.


Zwróć uwagę na świeże produkty zielonego koloru: szpinak, brokuły, pietruszka, zielony groszek, ogórki, kiwi itd.  

Kolor zielony świadczy o zawartości izotiocyjanianów sulforafanu i magnezu.   

Związki te chronią i stymulują wątrobę, podtrzymują równowagę układu nerwowego, zapobiegają powstaniu syndromu przewlekłego zmęczenia.  

Zwiększ ilość warzyw i owoców zielonego koloru w swojej diecie, szczególnie w sezonie.

1 komentarz:

  1. Na co dzień staram się zdrowo odżywiać. Dbam o swoją dietę, ponieważ prowadzę sportowy tryb życia. Gdy zdrowo się odżywiam, wtedy czuję się o wiele lepiej. Przez to dbam o to, aby w moim menu znalazły się urozmaicone produkty - białko, węgle i zielenina. Bardzo ciekawy post! Nie wiedziałam, że kolor zielony świadczy o źródle magnezu w pożywieniu. :)

    OdpowiedzUsuń