Zwróć uwagę na świeże produkty zielonego koloru: szpinak, brokuły, pietruszka, zielony groszek, ogórki, kiwi itd.
Kolor zielony świadczy o zawartości izotiocyjanianów sulforafanu i magnezu.
Związki te chronią i
stymulują wątrobę, podtrzymują równowagę układu nerwowego, zapobiegają
powstaniu syndromu przewlekłego zmęczenia.
Zwiększ ilość warzyw i owoców zielonego koloru w swojej diecie, szczególnie w sezonie.
Na co dzień staram się zdrowo odżywiać. Dbam o swoją dietę, ponieważ prowadzę sportowy tryb życia. Gdy zdrowo się odżywiam, wtedy czuję się o wiele lepiej. Przez to dbam o to, aby w moim menu znalazły się urozmaicone produkty - białko, węgle i zielenina. Bardzo ciekawy post! Nie wiedziałam, że kolor zielony świadczy o źródle magnezu w pożywieniu. :)
OdpowiedzUsuń