Znalazłam
w Internecie fajną infografikę, w
wykonaniu M. Sitkiewicz, która pokazuje jaki indeks glikemiczny (IG) posiadają poszczególne produkty węglowodanowe.
I chcę się z tobą tym podzielić.
Na
pewno wiesz, że im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru
we krwi, po jego spożyciu.
Zjedzenie
węglowodanu o wysokim IG doprowadza do gwałtownego skoku poziomu cukru we krwi
, co z kolei wywołuje duży wyrzut
insuliny przez trzustkę.
Insulina
ta szybko obniża poziom cukru do poziomu niższego niż początkowy. Takie skoki poziomu insuliny źle wpływają na
przemianę materii i mogą powodować problemy z nadwagą. Dodatkowo, spadek poziomu cukru wywołuje głód
i chęć podjadania.
Dla
tego, dbając o swoje zdrowie i piękną sylwetkę, powinniśmy pamiętać o IG i nie przesadzać
z produktami o jego wysokiej zawartości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz