W
procesie trawiennym ogromną role odgrywa współdziałanie pokarmów ze śliną.
Ślina
zwilża każdy kęs jedzenie oraz zapoczątkowuje proces jego rozszczepienia.
W
celu produkcji odpowiedniej ilości śliny powinno się dokładnie i po woli gryźć twarde
pokarmy, tworząc odpowiednią konsystencję już w jamie ustnej.
Pokarmy
płynne (zupy, soki, kompoty, wywary ziołowe itd.) też powinny dobrze połączyć
się ze śliną. Dla tego napoje trzeba pić małymi łyczkami, wykonując w trakcie
ruchy degustacyjne.
Popijanie
posiłków wodą nie zamienia funkcji śliny i nie ułatwia trawienia, wbrew
ogólnemu przekonaniu. Wiele fachowców, zajmujących się prawidłowym żywieniem,
podkreśla szkodliwość popijania. Płyny sporzywane przed i w trakcie posiłku rozczęciają kwasy żołądkowe, zaburzając procesy trawienne. Płyny spożywane odrazu po posiłku, przyspieszają przesuwanie się pokarmów do jelit, jeszcze przed zakonczeniem procesu trawiennego w żołądku.
Kilka rad dla tych, którzy nie
wyobrażają sobie posiłku bez popijania w trakcie lub po:
Na początek po prostu ogranicz
ilość spożywanego płynu.
Po-drugie, pamiętaj o rodzaju
napoju. Słodki sok, czy słodzony napój gazowany - nie sprzyja dobremu
trawieniu, za to lampka czerwonego wina - jeśli nie ma przeciwskazań - jak
najbardziej, pobudza trawienie.
Bardzo istotna jest temperatura
napoju. Są różne twierdzenia na ten temat.
Kiedyś
przeczytałam ciekawy fakt.
Jeszcze w 1969 roku radzieccy rentgenolodzy
poszukując sposobu na jak najdłuższe utrzymanie kontrastu w żołądku pacjentów,
zrobili odkrycie. Im bardziej zimny kontrast, tym szybciej on przechodził z
żołądka do jelit.
Dalsze ich badania
pokazali, że jeśli popijać posiłki lodowatą wodą lub wodą mineralną z lodem, to
czas przebywania jedzenia w żołądku skraca się z 4-5 godzin do 20-30 minut.
Po-pierwsze,
to grozi otyłością, bo szybko znika
odczucie nasycenia.
Po-drugie, w ten
sposób zaburza się proces trawienia frakcji białkowych w żołądku i powstają
procesy gnilne w jelitach. Mogą się rozwijać stany zapalne jelit i zaburza się
flara bakteryjna.
Wiedzę
o działaniu zimnych gazowanych napojów, prawdopodobnie wykorzystuje „McDonald”.
Kiedy człowiek popija hamburger zimnym napojem, nasycenie nie pojawia się tak
szybko, a znaczy klient zamówi więcej lub przyjdzie jeszcze raz.
Zauważyłeś,
na pewno, że gorące napoje (kawa czy herbata) nie są włączone do zestawu. Natomiast
zimna kola jest stosunkowo tania i ciągle się reklamuje.
Warto wiedzieć, że Ajurweda, najstarszy
holistyczny system medyczny, przestrzega przed piciem wody, szczególnie
zimnej, przed jedzeniem, w czasie posiłku i bezpośrednio po nim.
Czytaj także:
Czytaj także:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz