Apetyt
– to chęć zjedzenia czegoś smakowitego.
Apetyt jest podatny na czynniki
zewnętrzne: widok jedzenia, jego zapach lub rozmowy o smacznych potrawach.
Głód
– to chęć zjedzenia dowolnych pokarmów, na skutek deficytu składników
pokarmowych i pożywienia.
Często się
pojawia po ciężkim wysiłku fizycznym lub długim spacerze na świeżym powietrzu.
W
zależności od tego czego brakuje organizmowi w danej chwili, możemy mieć ochotę
na słodkie lub słone, lekkie lub bardziej treściwe posiłki itd.
Nieodparta
chęć na konkretny smak to ważny sygnał, który może oznaczać, że brakuje nam
witamin lub minerałów.
Trzeba nauczyć się odczytywać tę sygnały i prawidłowo na
nie reagować, wspierając swój organizm.
Jeżeli obficie solimy każde danie, może
nam brakować wapnia. Aby go sobie dostarczyć, warto włączyć do jadłospisu,
na przykład,
fetę.
Chęć
na słodycze to sygnał, że poziom energii w komórkach i tkankach organizmu, jest
niski.
W
takiej sytuacji warto zwiększyć ilość spacerów na świeżym powietrzu, spożywać produkty
z pełnego ziarna, które zawierają węglowodany złożone oraz wzbogacić dietę w
suplementy z co-enzymem Q10.
W
stanie prawdziwego głodu rodzi się wiedza na temat jakości niezbędnych dla
organizmu pokarmów.
Odżywianie się według poczucia głodu w krótkim czasie usuwa
nadwagę i wspomaga proces oczyszczenia organizmu z toksyn i szlamów.
Zwierzęta
jedzą tylko wtedy, kiedy są głodni.
Człowiek
ma jedzenie stosunkowo tanie i łatwo dostępne. Może po niego sięgnąć w dowolnej
chwili. Dlatego jest podatny na kompulsywne uzależnienia.
Apetyt
- to także sposób organizmu na dostarczenie sobie pozytywnych odczuć. Na przykład,
nie świadomym sposobem „ucieczki” od negatywnych myśli i sytuacji stresujących są
różnego rodzaju podjadania: zajadanie się słodyczami, podjadanie nocne itd.
Wspominałam
już że prawdziwym celem jedzenia, jest dostarczenie życiowej energii naszemu
organizmowi. Ale kiedy odżywiamy się nie
prawidłowo: jemy martwe przetworzone pokarmy, ciężkostrawne posiłki, przejadamy
się, organizm dostaje energii zbyt mało,
a czasami nawet mniej niż musi zużyć na strawienie tego wszystkiego. W ten
sposób nie dostarczamy mu energie lecz ją zabieramy. Zwykle w takich sytuacjach
czujemy się senni, rozleniwieni, brakuje nam sił.
Pamiętając,
że apatyt – to chęć, a głód - to
potrzeba, powinniśmy wypracować dwa nawyki: jedzenie tylko przy uczuciu
naturalnego głodu oraz ograniczenie ilości pokarmu w czasie jednego posiłku.
Czytaj także:
Czytaj także:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz